ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ / ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΕΚΤΟΜΗ

Ο καρκίνος των επινεφριδίων είναι ένας πολύ σπάνιος, αλλά πολύ θανατηφόρος καρκίνος. Προέρχεται από το εξωτερικό στρώμα των επινεφριδίων που ονομάζεται φλοιός.

Είναι πιο συνηθισμένος πριν από την ηλικία των 10 ή μεταξύ 50 και 60 ετών. Ευτυχώς, ο καρκίνος των επινεφριδίων στα παιδιά συχνά διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Για το λόγο αυτό, η πρόγνωση για τα παιδιά είναι πολύ καλύτερη από αυτή των ενηλίκων. Οι ενήλικες σπάνια έχουν εμφανή συμπτώματα, έτσι συχνά δεν διαγιγνώσκονται μέχρις ότου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Η πλήρης χειρουργική απομάκρυνση όλων των όγκων είναι ο μόνος γνωστός τρόπος θεραπείας του καρκίνου των επινεφριδίων. Μετά από χειρουργική επέμβαση επινεφριδεκτομής, οι ασθενείς μπορεί να λάβουν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Πως γίνεται η επινεφριδεκτομή

Πριν από την επινεφριδεκτομή, ο γιατρός σας θα βεβαιωθεί ότι έχετε προετοιμαστεί σωστά. Θα πρέπει να συζητήσετε όλα τα ιατρικά σας προβλήματα με τον χειρουργό σας. Μπορεί να χρειαστεί ειδική αιμοδοσία, πρόσθετες εξετάσεις ή συμβουλές από γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες, ανάλογα με τα ιατρικά σας προβλήματα. Επιπλέον, εάν τα επινεφρίδια σας παράγουν μια περίσσεια μίας ή περισσότερων ορμονών, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα πριν, κατά τη διάρκεια και / ή μετά από τη χειρουργική επέμβαση επινεφριδεκτομής.

Όλες οι επινεφριδεκτομές εκτελούνται υπό γενική αναισθησία και απαιτούν τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Η επέμβαση θα γίνει λαπαροσκοπικά;

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή επιτρέπει μικρότερη διαμονή στο νοσοκομείο, μειωμένη απώλεια αίματος, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάκαμψη και έχει γίνει η συνήθης προσέγγιση για την επινεφριδεκτομή στους περισσότερους ασθενείς.  Ωστόσο, για πολύ μεγάλους όγκους και για όγκους με υψηλό κίνδυνο καρκίνου, η ανοικτή προσέγγιση εξακολουθεί να προτιμάται.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές; από την επινεφριδεκτομή;

Γενικά, τα ποσοστά επιπλοκών είναι σημαντικά υψηλότερα στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τις λαπαροσκοπικές διαδικασίες. Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση, τα προβλήματα των πνευμόνων είναι οι πιο συχνές επιπλοκές που συμβαίνουν σε περίπου 6% των ασθενών. Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • λοίμωξη από τραύματα
  • μετεγχειρητική αιμορραγία
  • ειλεός
  • σχηματισμό θρόμβων αίματος

Έχει αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ότι η πραγματοποίηση μιας επέμβασης επινεφριδεκτομής από εξειδικευμένο χειρουργό των ενδοκρινών αδένων, σε ιατρικό κέντρο που  διαθέτει σύγχρονη υποδομή, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο εμφάνισης οποιασδήποτε επιπλοκής.

Ποια είναι η περίοδος ανάκτησης;

Η περίοδος ανάκτησης από επινεφριδεκτομή εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Μετά από λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή, οι ασθενείς μπορούν να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο ήδη από την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.. Οι ασθενείς είναι συνήθως ικανοί να φάνε την ίδια νύχτα της χειρουργικής επέμβασης. Η συνολική ανάκτηση μπορεί να διαρκέσει έως και 2-4 εβδομάδες. Μετά από ανοικτή επινεφριδεκτομή ο χρόνος ανάκαμψης είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Πρέπει να αφαιρεθεί ο μικρός όγκος των επινεφριδίων μου;

Με την αυξανόμενη χρήση των αξονικών τομογραφιών και της μαγνητικής τομογραφίας, οι γιατροί είναι πιο πιθανό αυτές τις μέρες να βρουν μικρούς όγκους επινεφριδίων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διαγνώσουν.  Οι περισσότεροι μικροί όγκοι των επινεφριδίων δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ο γιατρός σας θα πρέπει επίσης να λάβει εξετάσεις αίματος και / ή ούρων για να βεβαιωθεί ότι ο όγκος δεν παράγει περίσσεια ορμονών. Θα πρέπει επίσης να γίνουν εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι καρκίνος που έχει εξαπλωθεί από κάπου άλλο όργανο (μετάσταση). Τέλος, μπορεί να χρειαστεί επινεφριδεκτομή για να αφαιρεθούν μικροί όγκοι επινεφριδίων που αναπτύσσονται σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
χειρουργος θυρεοειδη αδενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *