ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΗΠΑΤΕΚΤΟΜΗ

Η λαπαροσκοπική εκτομή του ήπατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που εκτελείται από χειρουργούς για να απομακρυνθεί μια καλοήθη ή καρκινική μάζα του ήπατος.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις. Ο στόχος της εκτομής του ήπατος είναι η αφαίρεση μίας μάζας ήπατος (καλοήθους ή καρκίνου) με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Σε σύγκριση με μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση, μια λαπαροσκοπική προσέγγιση παρέχει στους ασθενείς μικρότερες τομές, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη αποκατάσταση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς συχνά έχουν λιγότερο πόνο και είναι σε θέση να επανέλθουν στην κανονική τους δραστηριότητα γρηγορότερα

Ανάλογα με τον αριθμό και τις θέσεις των βλαβών και το μέγεθος του ήπατος που χρειάζεται να αφαιρεθεί, η λαπαροσκοπική ηπατεκτομή μπορεί να διαρκέσει από μία έως επτά ώρες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΗΠΑΤΟΛΟΓΟ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία;

Οι ασθενείς γενικά ανταποκρίνονται στη διαδικασία πολύ καλά. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως και με οποιαδήποτε σημαντική επέμβαση. Αυτοί οι κίνδυνοι θα σας περιγραφούν λεπτομερώς από τον χειρουργό, πριν από την εκτέλεση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ήπατος.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάκτησης από λαπαροσκοπική ηπατεκτομή;

Οι ασθενείς θα περάσουν μία έως έξι νύχτες στο νοσοκομείο ανάλογα με την έκταση της λειτουργίας του ήπατος. Με βάση τη διαδικασία, ο χειρουργός θα συζητήσει με τον ασθενή τις ιδιαιτερότητες της μετεγχειρητικής περιόδου αποκατάστασης.

Δεδομένου ότι το ήπαρ αναγεννάται, η ανάκτηση θα εξαρτηθεί από το πόσο μέρος του ήπατος του ασθενή χρειάζεται να αναγεννηθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς θα παρουσιάσουν σημαντική κόπωση για δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο πόνος ελέγχεται με φάρμακα.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα;

Οι ασθενείς που είναι σωματικά υγειέστεροι συνήθως έχουν ευκολότερη ανάκτηση μετά την επέμβαση. Το περπάτημα για 15-30 λεπτά την ημέρα προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά επιταχύνει την αποκατάσταση. Οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες στο ήπαρ πριν και μετά την επέμβαση. Ο γιατρός  θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν συμπληρώματα ή φάρμακα που μπορεί να επιβαρύνουν το ήπαρ σας.

Είναι η λαπαροσκοπική ηπατεκτομή, η καλύτερη προσέγγιση για όλους τους ασθενείς;

Προσπαθούμε να προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς μια λαπαροσκοπική επέμβαση στο ήπαρ, ωστόσο με βάση τη θέση της βλάβης και / ή τις προηγούμενες επεμβάσεις του ασθενούς, μια λαπαροσκοπική προσέγγιση, μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση για κάθε ασθενή.

Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε τον ασθενή ασφαλή και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χειρουργική επέμβαση. Εάν η διαδικασία είναι ανοικτή ή λαπαροσκοπική, οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι.

Θα υπάρχουν περιορισμοί, ή, θα μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή μετά από την επέμβαση;

Ο χειρουργός θυρεοειδούς Δρ Σωτηρόπουλος προτιμά, οι ασθενείς του να περιορίζουν τις ακραίες σωματικές δραστηριότητες μετά από τη χειρουργική επέμβαση για μερικές ημέρες, ή, εβδομάδες. Αυτό συνιστάται κυρίως για τη μείωση του κινδύνου για ένα μετεγχειρητικό αιμάτωμα του αυχένα (θρόμβος αίματος) και το σπάσιμο των ραμμάτων στο κλείσιμο του τραύματος.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι σύντομοι, συνήθως ακολουθούμενοι από μια γρήγορη μετάβαση στην απεριόριστη δραστηριότητα. Η κανονική δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Τα έντονα αθλήματα, όπως η κολύμβηση, και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανύψωση βάρους, θα πρέπει να καθυστερούν για τουλάχιστον δέκα ημέρες, έως, 2 εβδομάδες.

Μόλις ανακάμψετε από τις επιδράσεις της χειρουργικής επέμβασης στο θυρεοειδή, θα είστε σε θέση να κάνετε ό,τι μπορούσατε να κάνετε πριν από αυτήν. Μερικοί ασθενείς γίνονται υποθυρεοειδεικοί μετά από χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, όπου απαιτείται υποκατάσταση με θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, αν είχατε αφαιρέσει ολόκληρο τον θυρεοειδή σας αδένα.

χειρουργος θυρεοειδη αδενα