ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ (απομάκρυνση χοληδόχου κύστης)

Μια χολοκυστοεκτομή είναι μια διαδικασία κατά την οποία η χοληδόχος κύστη απομακρύνεται από το σώμα. Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ενώ δημιουργεί μόνο πέντε μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, έναντι μιας πολύ μεγάλης.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστοεκτομή;

Μια λαπαροσκοπική χολοκυστομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός σας αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί αρκετές μικρές περικοπές αντί για μία μεγάλη.

Ένα λαπαροσκόπιο, ένας στενός σωλήνας με μια κάμερα, εισάγεται μέσω μιας τομής. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να δει τη χοληδόχο κύστη σας σε οθόνη. Στη συνέχεια, η χοληδόχος κύστη σας απομακρύνεται μέσω μιας άλλης μικρής τομής.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΟ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Πότε χρησιμοποιείται λαπαροσκοπική χολοκυστοεκτομή;

Η διαδικασία χρησιμοποιείται όταν έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη .

Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που παράγεται από το συκώτι σας. Η χολή συμβάλλει στην πέψη των λιπών στα τρόφιμα που τρώτε. Οι χολόλιθοι μπορούν να εμποδίσουν τη ροή της χολής στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία, εμετό και πόνο στην κοιλιά , στον ώμο, στην πλάτη ή στο στήθος σας.

Οι χολόλιθοι μπορούν επίσης να εμποδίσουν τους αγωγούς που διοχετεύουν τη χολή από το ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη στο έντερο. Οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στη χοληδόχο κύστη. Μια απόφραξη στον κοινό χολικό αγωγό μπορεί να προκαλέσει ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας) ή να ερεθίσει το πάγκρεας.

Τι είναι μια ανοικτή χολοκυστεκτομή;

Μια χολοκυστοεκτομή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας μέσω μιας κοπής στην άνω κοιλιακή χώρα. Μια ανοικτή χολοκυστοεκτομή μπορεί να χρειαστεί αντί για μια λαπαροσκοπική χολοκυστοκτομή λόγω:

 • Μείζον ουλές από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.
 • Διαταραχή αιμορραγίας.
 • Μιας κατάστασης που θα καθιστούσε δύσκολη την εμφάνιση μέσω του λαπαροσκοπίου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;

Παρέχεται γενική αναισθησία για να χαλαρώσετε τους μυς σας, να αποτρέψετε τον πόνο και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Η κοιλιά σας διογκώνεται με διοξείδιο του άνθρακα, ένα ακίνδυνο αέριο. Στη συνέχεια, το λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσα από μια τομή στον ομφαλό, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να κοιτάξει μέσα. Μπορεί να γίνει χολανγκιόγραμμα (ειδική ακτινογραφία), ενώ η χειρουργική επέμβαση πρόκειται να ελεγχθεί για πέτρες στον κοινό χολικό σας πόρο.

Στη συνέχεια εισάγονται και άλλα όργανα μέσω επιπλέον μικρών εντομών. Η χοληδόχο κύστη σας απομακρύνεται μέσω μιας από αυτές τις τομές.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής χολοκυστοκτομής;

Παρέχεται γενική αναισθησία για να χαλαρώσετε τους μυς σας, να αποτρέψετε τον πόνο και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Μια μόνο τομή γίνεται κάτω από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας ή στο κέντρο της κοιλιάς. Ο γιατρός σας μπορεί να δει τη χοληδόχο κύστη και την ανατομία γύρω από την περικοπή. Η χοληδόχος κύστη αποκόπτεται από τον περιβάλλοντα ιστό. Η παροχή αίματος συνδέεται. Μερικές φορές γίνεται ειδική ακτινογραφία για να ελεγχθούν οι πέτρες στον κοινό χολικό αγωγό. Εάν υπάρχουν πέτρες στον κοινό χολικό αγωγό, αφαιρούνται την στιγμή. Το δέρμα κλείνει με χειρουργικά κλιπ και ραφές.

Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές;

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός, ωστόσο οι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία.
 • Μόλυνση.
 • Τραυματισμός κοινού χοληδόχου πόρου.
 • Μικρό πόνο στον ώμο (από το αέριο διοξείδιο του άνθρακα).
 • Διαρροή χολής.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστοκτομής;

 • Λιγότερη δυσφορία από την κανονική χειρουργική επέμβαση.
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, με ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
 • Μικρότερες ουλές από την ανοικτή χειρουργική.
χειρουργος θυρεοειδη αδενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *