ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα σχήματος νεφρού, που βρίσκονται σε όλο το σώμα σας, ιδιαίτερα στις μασχάλες, στο λαιμό και στη βουβωνική χώρα. Είναι μέρος του λεμφικού συστήματος.

Γιατί γίνεται η αφαίρεση των λεμφαδένων

Πολλοί τύποι καρκίνου εξαπλώνονται μέσω του λεμφικού συστήματος. Οι κοντινοί λεμφαδένες είναι ένα από τα πρώτα μέρη που εξαπλώνονται. Έτσι, ο λεμφαδενικός καθαρισμός για τον έλεγχο των καρκινικών κυττάρων, κρίνεται συχνά απαραίτητος.

Ένας από αυτούς είναι και ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδικός καρκίνος είναι θεραπεύσιμος τις περισσότερες φορές, αλλά προϋποθέτει την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός παράλληλα με τη ολική θυρεοειδεκτομή θα εκτελέσει και τον λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου. Αυτό θα συμβεί, όταν τα καρκινικά κύτταρα θα έχουν προσβάλει τους γειτονικούς λεμφαδένες.

Η απόφαση για τον λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου μπορεί να ληφθεί από τον χειρουργό, είτε προεγχειρητικά είτε διεγχειρητικά. Προεγχειρητικά αποφασίζεται, όταν οι κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις δείχνουν όγκους στην περιοχή του τραχήλου. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένας έμπειρος χειρουργός είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αφαιρέσει τους μεταστατικούς λεμφαδένες στον τράχηλο.

Τύποι λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου

Υπάρχουν δύο τύποι λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου.

Κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Μαζί με την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, πραγματοποιείται και η αφαίρεση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος. Πρόκειται για τους λεμφαδένες που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο καρωτίδες (προτραχειακούς & παρατραχειακούς). Παράλληλος στόχος της επέμβασης του καθαρισμού των λεμφαδένων, είναι η ταυτόχρονη διαφύλαξη της ακεραιότητας των λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων.

Ο πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Ο πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός αφορά τους λεμφαδένες που βρίσκονται έξω (δεξιά και αριστερά) από τις καρωτίδες και είναι επέμβαση που γίνεται συμπληρωματικά με τον κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Στην περίπτωση που απαιτούνται και οι δύο τύποι επεμβάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου, η επέμβαση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένη χειρουργική εμπειρία και λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς.

Πιθανές επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου είναι σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Κάκωση λεμφαγγειακών στελεχών
  2. Κάκωση νεύρων
  3. Κάκωση παραθυρεοειδών αδένων

Για τον τύπο και τους κινδύνους της τόσο δύσκολης αυτής επέμβασης θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος ο ασθενής. Οι χειρουργοί ενδοκρινών αδένων έχουν στη διάθεση τους σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία, που κάνουν την επέμβαση ασφαλή για τον ασθενή. Εφαρμόζονται μικροχειρουργικές τεχνικές για τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος στο λαιμό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Πρέπει να αφαιρεθούν οι πρησμένοι λεμφαδένες μου;

Όχι, αν έχετε πρησμένους λεμφαδένες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τους αφαιρέσετε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι εκτός από τον καρκίνο, για τους οποίους μπορεί να έχετε διευρυμένους λεμφαδένες. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό σας.

Τι είναι η χαρτογράφηση των λεμφαδένων;

Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ολική θυρεοειδεκτομή, εκτελούν προεγχειρητικά μία χαρτογράφηση λεμφαδένων. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο υπερηχογράφημα, στο οποίο ο ακτινολόγος επικεντρώνεται στην αναζήτηση παθολογικών λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου.

Τα αποτελέσματα θα συνεκτιμήσει ο χειρουργός πριν την επέμβαση και θα αποφασίσει, αν και ποιον τύπο λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου θα εκτελέσει.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου;

Έχει αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ότι η πραγματοποίηση μιας επέμβασης λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου από εξειδικευμένο χειρουργό των ενδοκρινών αδένων, σε ιατρικό κέντρο που  διαθέτει σύγχρονη υποδομή, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο εμφάνισης οποιασδήποτε επιπλοκής.

Μετά την επέμβαση πόσες μέρες νοσηλείας θα απαιτηθούν;

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός δεν επιβαρύνει την περίοδο ανάκτησης του ασθενή. Πιθανότατα την επόμενη μέρα της επέμβασης να επιστρέψετε στο σπίτι σας.
χειρουργος θυρεοειδη αδενα