ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΗΠΑΤΙΚΟ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ο δεύτερος συνηθέστερος πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος, που αντιπροσωπεύει το 10-15% της πρωτοπαθούς ηπατικής κακοήθειας. Η συχνότητα εμφάνισης και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνησιμότητα του ενδοηπατικού χολαγειοκαρκινώματος συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Η ηπατεκτομή εξακολουθεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα για μακροπρόθεσμη επιβίωση, αν και η συνολική αποτελεσματικότητά της μπορεί να μην είναι τόσο καλή, όσο αυτή για τους ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, λόγω της μοναδικής παθογένειας και των κλινικο-παθολογικών προφίλ του του ενδοηπατικού χολαγειοκαρκινώματος.

Η ιογενής λοίμωξη, η λιθίαση και οι μεταβολικοί παράγοντες μπορούν να συνδυαστούν με την παθογένεση του ενδοηπατικού χολαγειοκαρκινώματος.. Η κακή παροχή αίματος, η κίρρωση (σε σπάνιες περιπτώσεις), η περιβάλλουσα εισβολή οργάνων και οι λεμφαδένες / απομακρυσμένες μεταστάσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιλογή των χειρουργικών στρατηγικών, του ρυθμού χειρουργικής εκτομής, και των μετεγχειρητικών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΗΠΑΤΟΣ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική θεραπεία;

Η χειρουργική θεραπεία για ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα περιλαμβάνει:

  • την εκτομή ήπατος,
  • την λεμφαδενεκτομή,
  • τη συνολική ακαθάριστη εκτομή των εμπλεκόμενων χοληφόρων οδών,
  • των αιμοφόρων αγγείων και των περιβαλλόντων ιστών σε γειτονικά όργανα
  • και την ανασυγκρότηση.

Υπάρχουν άλλες επιλογές θεραπείας;

Η χειρουργική εκτομή είναι μια σαφώς καθορισμένη και μοναδική θεραπευτική επιλογή για τους κατάλληλους ασθενείς επί του παρόντος, ενώ άλλες θεραπευτικές στρατηγικές όπως οι τοπικές-περιφερειακές και συστηματικές θεραπείες μπορούν να παράσχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εκτομή.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η πλήρης χειρουργική εκτομή αποτελεί ζωτικό μέρος των μέτρων για την εξασφάλιση ευνοϊκής πρόγνωσης. Για τους ασθενείς με ενδοηπατικό χολαγειοκαρκίνωμα, αυτό σημαίνει ανατομική ηπατεκτομή ή συνδυασμένη εκτομή με αγγειακές δομές και περιβάλλοντα όργανα.  Μεγάλο μέγεθος όγκου, ενδοηπατική μετάσταση, μετάσταση λεμφαδένων και αγγειακή διήθηση σχετίζονται με κακή πρόγνωση ασθενών μετά από χειρουργική εκτομή του ενδοηπατικού χολαγειοκαρκινώματος.

Πόσο αποτελεσματική είναι μακροπρόθεσμα;

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών με ενδοηπατικό χολαγειοκαρκίνωμα που λαμβάνουν χειρουργική εκτομή και σχετίζονται με:

  • τη θέση και την έκταση της πρωτοπαθούς αλλοίωσης,
  • την κατάσταση του χειρουργικού περιθωρίου
  • και τις πιθανές επιπλοκές.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης με την πάροδο των χρόνων και επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση των μη χειρουργικών θεραπειών ή στην πιο προσεκτική επιλογή των υποψηφίων για χειρουργική εκτομή.

Η μετεγχειρητική έκβαση των ασθενών με ενδοηπατικό χολαγειοκαρκίνωμαεξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου (ειδικά την κατάσταση της εμπλοκής των λεμφαδένων και της αγγειακής εισβολής) και όχι από το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την κατάσταση του περιθωρίου χειρουργικής.

Να σκέφτομαι τη μεταμόσχευση ήπατος;

Λόγω της έλλειψης τυποποιημένων ενδείξεων και εξαιρετικά αμφιλεγόμενων αποτελεσμάτων, η μεταμόσχευση ήπατος δεν συνιστάται ως διαδικασία ρουτίνας για το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα. Η μεταμόσχευση ήπατος για το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα δεν εκτελείται σε πολλά κέντρα, λόγω μη ικανοποιητικής μακροχρόνιας επιβίωσης και υψηλών ποσοστών επανεμφάνισης.

Ωστόσο, μερικές πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι ασθενείς με ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα με μικρούς όγκους είχαν αποδεκτή ή ακόμα και εξαιρετική μακροπρόθεσμη επιβίωση μετά τη μεταμόσχευση του ήπατος.

χειρουργος θυρεοειδη αδενα