ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ (ΤΕΧΝΙΚΗ TAPP)

Μια κήλη είναι μια δομή τύπου σάκου που προεξέχει από μια αδύναμη περιοχή ή άνοιγμα στο τοίχωμα της κοιλιακής κοιλότητας. Θεωρείται ως διόγκωση πάνω στο δέρμα και συχνά χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσφορία. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λαπαροσκοπικές χειρουργικές τεχνικές για την επιδιόρθωση της κήλης είναι οι τεχνικές TAPP και TEP.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνικής κήλης χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Μέσω δύο ή τεσσάρων μικρών τομών που γίνονται στο κοιλιακό τοίχωμα,  περνούν το λαπαροσκόπιο (ένα λεπτό τηλεσκόπιο με ένα φως στο τέλος) και χειρουργικά  εργαλεία στην κοιλιά. Οι τομές είναι μικρές.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΚΗΛΩΝ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Πως εκτελείται η τεχνική TAPP;

  • Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.
  • Ο χειρουργός σας κάνει μια μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό.
  • Μια βελόνα εισάγεται μέσω της τομής και η κοιλιά γεμίζεται με αέριο. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό σας να βλέπει καθαρά τα εσωτερικά όργανα.
  • Η βελόνα αφαιρείται και μια κάμερα εισάγεται μέσω της τομής.
  • Περαιτέρω, γίνονται 2 άλλες τομές κοντά στον ομφαλό για να εισαχθούν τα χειρουργικά εργαλεία.
  • Το περιτόναιο (μια μεμβράνη που ευθυγραμμίζει την κοιλιακή κοιλότητα) κόβεται και ο σάκος της κήλης αφαιρείται προσεκτικά.
  • Ένα συνθετικό πλέγμα τοποθετείται πάνω από το περιτοναϊκό άνοιγμα και στη συνέχεια κλείνεται με ράμματα.

Έχει μειονεκτήματα η συγκεκριμένη τεχνική;

Το μειονέκτημα της τεχνικής TAPP είναι ότι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε παρακείμενα κοιλιακά όργανα. Είναι όμως ιδανική σε ασθενείς με προηγούμενη αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;;

Στην πράξη μπορεί να έχετε αρκετό πόνο μετά από μια λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με την τεχνική TAPP, επειδή ο πόνος δεν προέρχεται από το κόψιμο του δέρματος ούτως ή άλλως.

Ο πόνος είναι πιθανότερο να σχετίζεται με το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν συρραπτικά για να στερεωθούν οι βαθιοί ιστοί που κόπηκαν.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Είναι τεχνικά απαιτητικό για τον χειρουργό. Όσο πιο έμπειρος είναι ο χειρουργός, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Όπως όμως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, η αποκατάσταση της κήλης TAPP μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία, οίδημα και βλάβη στα γειτονικά όργανα.

Επίσης η λαπαροσκόπιση βουβωνοκήλης με TAPP πρέπει να γίνεται υπό γενική αναισθησία. Αυτό φέρνει κινδύνους από μόνο του, ειδικά αν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε άλλες ιατρικές καταστάσεις.

χειρουργος θυρεοειδη αδενα