ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΕΚΤΟΜΗ

Μία παγκρεατική δωδεκαδακτυλεκτομή ή επέμβαση κατά Kausch-Whipple είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση πιο συχνά εκτελείται για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από την κεφαλή του παγκρέατος. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του τραύματος του παγκρέατος ή του δωδεκαδακτύλου ή της χρόνιας παγκρεατίτιδαςΛόγω της κοινής παροχής αίματος οργάνων στο εγγύς γαστρεντερικό σύστημα, η χειρουργική αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος απαιτεί επίσης την απομάκρυνση του δωδεκαδακτύλου , της χοληδόχου κύστης και, περιστασιακά, μέρος του στομάχου.

Η πιο συνηθισμένη τεχνική της παγκρεατικής δωδεκαδακτυλεκτομής είναι η απομάκρυνση en-bloc του απομακρυσμένου τμήματος του στομάχου, του πρώτου και του δεύτερου τμήματος του δωδεκαδακτύλου, της κεφαλής του παγκρέατος , του κοινού χολικού πόρου και της χοληδόχου κύστης . Οι λεμφαδένες στην περιοχή αφαιρούνται συχνά κατά τη διάρκεια της επέμβασης (λεμφαδενοεκτομή). Ωστόσο, δεν απομακρύνονται όλοι οι λεμφαδένες στον πιο συνηθισμένο τύπο παγκρεατικής δωδεκαδακτυλεκτομής , επειδή οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς δεν επωφελήθηκαν από την πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ Dr ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Ποιες είναι οι ιατρικές ενδείξεις;

Οι ενδείξεις για την παγκρεατική δωδεκαδακτομή περιλαμβάνουν τη χρόνια παγκρεατίτιδα, τους καλοήθεις όγκους του παγκρέατος, τον μεταστατικό καρκίνο στο πάγκρεας και τους όγκους των στρωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του πνεύμονα, που περιλαμβάνει καρκίνο του χοληφόρου πόρου, του δωδεκαδακτύλου ή της κεφαλής του παγκρέατος. 

Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές;

Τρεις από τις συνηθέστερες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι:

  • η καθυστερημένη γαστρική εκκένωση,
  • η διαρροή χολής και
  • η διαρροή παγκρέατος.

Πως γίνεται η ανάκτηση;

Οι ασθενείς που είναι σωματικά υγειέστεροι συνήθως έχουν ευκολότερη ανάκτηση μετά την επέμβαση.

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς παρακολουθούνται για την επιστροφή της λειτουργίας του εντέρου και την κατάλληλη αποστράγγιση της κοιλίας, με κλειστή αναρρόφηση.

Τι είναι η περιφερική παγκρεατεκτομή;

  • Η επέμβαση αφορά μόνο το περιφερικό τμήμα του παγκρέατος. Η χειρουργική επέμβαση αυτή συνοδεύεται από μικρότερα ποσοστά θνητότητας απ’ ότι η επέμβαση Whipple, αλλά η χρήση της παραμένει περιορισμένη. Η περιφερική παγκρεατεκτομή είναι αποτελεσματική για όγκους που έχουν εντοπιστεί στο κυρίως σώμα και την ουρά του παγκρέατος.
χειρουργος θυρεοειδη αδενα