Πάγκρεας, χαρακτηριστικά και λειτουργία

λειτουργια παγκρεατος

Χαρακτηριστικά του παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο μήκους 6 έως 8 ιντσών . Εκτείνεται οριζόντια κατά μήκος της κοιλιάς. Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς όπου το στομάχι συνδέεται με το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου, το δωδεκαδάκτυλο.

Σε αυτό το σημείο, η μερικώς αφομοιωμένη τροφή περνάει από το στομάχι στο λεπτό έντερο και αναμιγνύεται με τις εκκρίσεις από το πάγκρεας.

Το στενό τμήμα του παγκρέατος εκτείνεται στην αριστερή πλευρά της κοιλίας, δίπλα στον σπλήνα.

Ένας αγωγός διατρέχει κατά μήκος το πάγκρεας και συνδέεται με αρκετά μικρά ‘κλαδιά” με τον αδενικό ιστό. Το τέλος αυτού του αγωγού συνδέεται με ένα παρόμοιο αγωγό που προέρχεται από το συκώτι, το οποίο αποδίδει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο.

Περίπου το 95% του παγκρέατος είναι εξωκρινής ιστός. Παράγει παγκρεατικά ένζυμα για να βοηθήσει στην πέψη. Ένα υγιές πάγκρεας παράγει περίπου 1 λίτρο από αυτά τα ένζυμα, κάθε μέρα.

Το υπόλοιπο 5% περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ενδοκρινικά κύτταρα γνωστά ως νησίδες του Langerhans. Αυτά τα συσσωματώματα κυττάρων που μοιάζουν με σταφύλια παράγουν σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν τις παγκρεατικές εκκρίσεις και ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος.

Λειτουργία του παγκρέατος

Ένα υγιές πάγκρεας παράγει χημικές ουσίες για να αφομοιώσει τα τρόφιμα που τρώμε. Οι εξωκρινικοί ιστοί εκκρίνουν έναν υδαρή, αλκαλικό χυμό που περιέχει αρκετά ένζυμα. Αυτά διασπούν τα τρόφιμα σε μικρά μόρια που μπορούν να απορροφηθούν από τα έντερα.

Τα ένζυμα περιλαμβάνουν:

  • τρυψίνη και χυμοθρυψίνη για την πέψη πρωτεϊνών
  • αμυλάση για να διασπάσει τους υδατάνθρακες
  • λιπάση, για να διασπά τα λίπη σε λιπαρά οξέα και χοληστερόλη

Το ενδοκρινικό τμήμα εκκρίνει ινσουλίνη και άλλες ορμόνες. Τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα απελευθερώνουν ινσουλίνη όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ινσουλίνη:

  • μετακινεί τη γλυκόζη από το αίμα σε μυς και άλλους ιστούς, για χρήση ως ενέργεια.
  • βοηθά το ήπαρ να απορροφήσει γλυκόζη, αποθηκεύοντας το ως γλυκογόνο σε περίπτωση που το σώμα χρειάζεται ενέργεια κατά τη διάρκεια  άσκησης.

Όταν πέφτει το σάκχαρο του αίματος, τα παγκρεατικά άλφα κύτταρα απελευθερώνουν την ορμόνη γλυκαγόνη. Το γλουκαγόνο προκαλεί τη διάσπαση του γλυκογόνου σε γλυκόζη στο ήπαρ.

Στη συνέχεια, η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, αποκαθιστώντας τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό.