Ανατομία του παχέος εντέρου

Ανατομία παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο είναι το άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, που εκτείνεται από το τυφλό ως το πρωκτικό κανάλι. Λαμβάνει αφομοιωμένη τροφή από το  λεπτό έντερο, από το οποίο απορροφά νερό και ηλεκτρολύτες σχηματίζοντας  κόπρανα.

Ανατομικά, το παχύ έντερο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη – ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδή. Αυτά τα τμήματα σχηματίζουν ένα τόξο, το οποίο περιβάλλει το λεπτό έντερο.

Ανατομική θέση του παχέος εντέρου

Ο μέσος όρος του παχέος εντέρου έχει μήκος 150 εκατοστά και μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη (εγγύς προς περιφερικό): ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδή.

Ανιόν κόλον

Το παχύ έντερο ξεκινά ως  ανιόν κόλον, μια οπισθοπεριτοναϊκή δομή που ανεβαίνει ανώτερα από το τυφλό.

Όταν συναντά τον δεξιό λοβό του ήπατος , γυρίζει 90 μοίρες για να κινηθεί οριζόντια. Αυτή η στροφή είναι γνωστή ως η σωστή κάμψη του κολικού (ή κάμψη του ήπατος) και σηματοδοτεί την έναρξη του εγκάρσιου κόλον.

Εγκάρσιο κόλον

Το εγκάρσιο κόλον  εκτείνεται από τη δεξιά κάμψη του κολικού μέχρι τη  σπλήνα , όπου γυρίζει άλλους 90 μοίρες προς τα κάτω. Αυτή η στροφή είναι γνωστή ως αριστερή κολική κάμψη (ή κάμψη σπληνός). Εδώ, το παχύ έντερο συνδέεται με το διάφραγμα από τον φρενικοκολικό σύνδεσμο.

Το εγκάρσιο κόλον είναι το λιγότερο σταθερό μέρος του παχέος εντέρου και είναι μεταβλητό στη θέση του (μπορεί να βυθιστεί στη λεκάνη σε ψηλά, αδύνατα άτομα). Σε αντίθεση με το ανιόν και κατιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον είναι  ενδοπεριτοναϊκό  και περικλείεται από το εγκάρσιο μεσόκολον.

Κατιόν κόλον

Μετά την κάμψη του αριστερού κολικού, το παχύ έντερο κινείται κατώτερα προς τη λεκάνη – και ονομάζεται κατιόν κόλον. Είναι οπισθοπεριτοναϊκός στην πλειοψηφία των ατόμων, αλλά βρίσκεται μπροστά από τον αριστερό νεφρό, περνώντας πάνω από το πλευρικό του περίγραμμα.

Όταν το παχύ έντερο αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα, αρχίζει το σιγμοειδές κόλον.

Σιγμοειδές κόλον

Το σιγμοειδές κόλον μήκους 40 εκατοστών βρίσκεται στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο  της κοιλιάς, εκτεινόμενο από τον αριστερό λαγόνιο βόθρο έως το επίπεδο του S3 σπονδύλου. Αυτό το ταξίδι δίνει στο σιγμοειδές κόλον το χαρακτηριστικό του σχήμα «S».

Το σιγμοειδές κόλον συνδέεται με το οπίσθιο πυελικό τοίχωμα με μεσεντέριο – το σιγμοειδές μεσόκολον. Το μεγάλο μήκος του μεσεντερίου επιτρέπει σε αυτό το τμήμα του παχέος εντέρου να είναι ιδιαίτερα κινητό.

Ανατομική δομή

Το παχύ έντερο έχει μια σειρά χαρακτηριστικών τα οποία του επιτρέπουν να διακρίνεται από το λεπτό έντερο:

  • Επικολλημένα στην επιφάνεια του παχέος εντέρου είναι γενετικά προσάρματα – μικρά σακουλάκια περιτοναίου, γεμάτα με λίπος.
  • Τρέχουν διαμήκως κατά μήκος της επιφάνειας του παχέος εντέρου τρεις λωρίδες μυών, γνωστές ως teniae coli . Ονομάζονται μεσοκολική, ελεύθερη και ομινική κολίτιδα.
  • Τα teniae coli συστέλλονται για να συντομεύσουν το τοίχωμα του εντέρου, παράγοντας σάκους γνωστούς ως  haustra.
  • Το παχύ έντερο έχει πολύ μεγαλύτερη διάμετρο σε σύγκριση με το λεπτό έντερο.
Ανατομικό μοντέλο του παχέος εντέρου

Λειτουργίες του παχέος εντέρου

Τα γεύματα περνούν από το λεπτό στο παχύ έντερο μέσα σε 8-9 ώρες από την κατάποση. Το λεπτό έντερο θα έχει απορροφήσει περίπου το 90% του προσβεβλημένου νερού. Το παχύ έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του υπολειπόμενου νερού, μια διαδικασία που μετατρέπει το υγρό υπόλειμμα κυματισμού σε ημι-στερεά κόπρανα ή κόπρανα. Το παχύ έντερο έχει τρεις κύριες λειτουργίες:

  • Απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών.
  • Σχηματισμός και μεταφορά κοπράνων.
  • Χημική πέψη από μικρόβια του εντέρου.

Απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών

Η παρουσία υπολειμμάτων τροφής στο παχύ έντερο διεγείρει συσπάσεις, οι οποίες συμβαίνουν περίπου κάθε 30 λεπτά και διαρκούν περίπου ένα λεπτό η κάθε μία. Με κάθε συστολή, κάθε τμήμα διαστέλλεται και συστέλλεται, ωθώντας τα υπολείμματα τροφίμων στο επόμενο τμήμα. Οι συσπάσεις αναμιγνύουν επίσης τα υπολείμματα τροφής, διευκολύνοντας έτσι την απορρόφηση του νερού.

Το παχύ έντερο απορροφά επίσης ηλεκτρολύτες. Τα ιόντα νατρίου απορροφώνται ενεργά από τη δράση της αντλίας οδίου/καλίου. Αυτό μετακινεί τα ιόντα νατρίου και καλίου σε αντίθετες κατευθύνσεις στις κυτταρικές μεμβράνες, ενισχύοντας την απορρόφηση νατρίου και την απώλεια καλίου απελευθερώνοντας την ορμόνη αλδοστερόνη.

Οι αντιπερισταλτικές συσπάσεις μεταφέρουν τα υπολείμματα τροφής πίσω προς την ειλεοακτυλική βαλβίδα, επιβραδύνοντας τη διέλευση και δίνοντας περισσότερο χρόνο στο παχύ έντερο για να απορροφήσει νερό και ηλεκτρολύτες.

Σχηματισμός και μεταφορά κοπράνων

Από κάθε 500ml υπολείμματος τροφής που εισέρχεται στο τυφλό κάθε μέρα, περίπου 150ml γίνονται κόπρανα. Αυτά περιέχουν κυρίως βακτήρια, παλιά επιθηλιακά κύτταρα από τον εντερικό βλεννογόνο, ανόργανα απόβλητα, άπεπτες τροφές και φυτικές ίνες, καθώς και νερό για να το βοηθήσουν να περάσει ομαλά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες λιπών και πρωτεϊνών. Το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα τους οφείλεται στην παρουσία στερκομπιλίνης και ουρομπιλίνης, προϊόντων διάσπασης της αιμοσφαιρίνης από τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Δεδομένου ότι το υπόλειμμα παραμένει στο παχύ έντερο για 12-24 ώρες, το μεγαλύτερο μέρος του 1,5 λίτρου υγρού που εισέρχεται στο παχύ έντερο κάθε μέρα απορροφάται, αφήνοντας λιγότερα από 100 ml να περάσουν μαζί με τα στα κόπρανα. Αυτή η μικρή ποσότητα υγρού δίνει στα κόπρανα την ημι-στερεή τους συνοχή. Τα κόπρανα μαλακώνουν επίσης από διαιτητικές ίνες. Η βλέννα, που εκκρίνεται από κύλικα κύτταρα που καλύπτουν ολόκληρο το παχύ έντερο, βοηθά στη δέσμευση του αφυδατωμένου χυμού και επίσης λιπαίνει το πέρασμα των κοπράνων.

Η διέλευση στο παχύ έντερο είναι αργή: χρειάζονται τρεις ημέρες για να καθαριστεί το 70% του γεύματος και η πλήρης αποβολή όλων των υπολειμμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Η διέλευση είναι ταχύτερη στους άνδρες από τις γυναίκες. Τα κανονικά πρότυπα εκκένωσης του εντέρου διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων, από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Φυσιολογία της αφόδευσης

Καθώς τα κόπρανα αρχίζουν να γεμίζουν το ορθό, το ορθικό τοίχωμα τεντώνεται, το οποίο στέλνει ώθηση στα νευρικά κέντρα του νωτιαίου μυελού για να ξεκινήσει το αντανακλαστικό της νωτιαίας αφόδευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα, που επιτρέπει σε μια μικρή ποσότητα κοπράνων να περάσει στον πρωκτό. 

Ο πρωκτός ανιχνεύει αν το υλικό είναι αέριο ή στερεό και ενεργεί ανάλογα. Εάν το υλικό είναι στερεό, ο εξωτερικός πρωκτικός σφιγκτήρας ανοίγει και πραγματοποιείται αφόδευση. Ωστόσο, ο εξωτερικός σφιγκτήρας του πρωκτού ελέγχεται από μύες, οπότε μπορεί να συγκρατηθεί συνειδητά για να καθυστερήσει την αφόδευση μέχρι μια πιο βολική στιγμή. Τα παιδιά έχουν μάθει συνήθως αυτή τη συμπεριφορά στην ηλικία των δύο ή τριών ετών. Τα άτομα με σοβαρή άνοια μπορεί να μην ξέρουν πλέον πώς να το κάνουν αυτό.

Τα κόπρανα συνήθως διέρχονται συστέλλοντας τους ορθικούς μυς. Αυτό περιλαμβάνει τη σύσπαση των μυών του διαφράγματος και του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και ωθεί τα κόπρανα έξω από το ορθό.

Εάν τα νεύρα μεταξύ του εξωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα και του κέντρου αφόδευσης στο μυελό έχουν υποστεί βλάβη – όπως μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης – η ικανότητα καταστολής της αφόδευσης μπορεί να χαθεί, με αποτέλεσμα ακράτεια κοπράνων. Επίσης, με τη γήρανση, η ικανότητα του πρωκτού να ανιχνεύει εάν περιέχει αέριο ή κόπρανα μπορεί να υποβαθμιστεί και τα κόπρανα να αντιμετωπίζονται ως αέρια, προκαλώντας ακράτεια κοπράνων.

Χημική πέψη από μικρόβια του εντέρου

Το παχύ έντερο δεν εκκρίνει τα δικά του πεπτικά ένζυμα: σε αυτό το τμήμα της γαστρεντερικής οδού, η χημική πέψη συμβαίνει αποκλειστικά μέσω της δράσης εκατομμυρίων βακτηρίων του παχέος εντέρου. Μέσω της ζύμωσης, αυτά τα βακτήρια διασπούν μερικούς από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες, ο οποίος απελευθερώνει το υδρογόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που δημιουργούν επίπεδο (αέριο). 

Τα βακτήρια του παχέος εντέρου προστατεύουν επίσης το έντερο από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και μπορούν να συνθέσουν ορισμένες βιταμίνες.

Γνωρίστε το κατώτερο γαστρεντερικό σας σύστημα