Καφές
Ο καφές φαίνεται καλός για το συκώτι, ειδικά επειδή προστατεύει από θέματα όπως η λιπώδες ηπατική νόσο.
Η επισκόπηση σημειώνει επίσης ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου. Μπορεί επίσης να προστατεύσει το συκώτι από βλαπτικές συνθήκες, όπως ο καρκίνος του ήπατος .
Μια μελέτη του 2014 που εμφανίζεται στην Εφημερίδα της Κλινικής Γαστρεντερολογίας δείχνει ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του καφέ οφείλονται στο πώς επηρεάζει τα ηπατικά ένζυμα.
Ο καφές, αναφέρει, φαίνεται να μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυξάνει επίσης προστατευτικά αντιοξειδωτικά στο ήπαρ. Οι ενώσεις στον καφέ βοηθούν επίσης τα ηπατικά ένζυμα να απαλλάξουν το σώμα από ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Πλιγούρι βρώμης
Η κατανάλωση πλιγούρι βρώμης είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ίνες στην τροφή. Οι ίνες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πέψη και οι συγκεκριμένες ίνες στη βρώμη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για το συκώτι. Η βρώμη και το αλεύρι βρώμης είναι υψηλές σε ενώσεις που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences , οι β-γλυκάνες είναι βιολογικά πολύ δραστικές στο σώμα. Βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Η επισκόπηση σημειώνει επίσης ότι οι βήτα-γλυκάνες από τη βρώμη φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας λίπους που αποθηκεύεται στο ήπαρ σε ποντίκια, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Πράσινο τσάι
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Μια μελέτη του 2015 στο World Journal of Gastroenterology επισημαίνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής περιεκτικότητας σε λίπος, στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση άλλων σημείων μη αλκοολικής λιπώδης ηπατικής νόσου (NAFLD).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τσάι μπορεί να είναι καλύτερο από τα εκχυλίσματα, καθώς ορισμένα εκχυλίσματα μπορεί να βλάψουν το συκώτι παρά να τα θεραπεύσουν.
Η μελέτη σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες συστάσεις για άτομα με αυτή την κατάσταση να καταναλώνουν εκχυλίσματα τσαγιού, αλλά η σχέση με την υγεία του ήπατος είναι πολλά υποσχόμενη.
Σκόρδο
Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση του ήπατος. Μια μελέτη 2016 που εμφανίζεται στο περιοδικό Advanced Biomedical Research επισημαίνει ότι η κατανάλωση σκόρδου μειώνει το σωματικό βάρος και την περιεκτικότητα σε λιπαρά σε άτομα με NAFLD, χωρίς μεταβολές στην άπαχη σωματική μάζα. Αυτό είναι επωφελές, καθώς το υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη NAFLD.
Μούρα
Πολλά σκούρα μούρα, όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βακκίνια, περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από βλάβες.
Όπως δείχνει μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology , η τακτική κατανάλωση μούρων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σταφύλια
Η μελέτη που παρουσιάζεται στο περιοδικό World Journal of Gastroenterology αναφέρει ότι τα σταφύλια, ο χυμός σταφυλιών και οι σπόροι σταφυλιών είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν το συκώτι με τη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη της βλάβης του ήπατος.
Τρώγοντας ολόκληρα σταφυλιωμένα σταφύλια είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε αυτές τις ενώσεις στη διατροφή. Ένα συμπλήρωμα εκχυλίσματος σπόρου σταφυλιού μπορεί επίσης να παρέχει αντιοξειδωτικά.
Γκρέιπφρουτ
Η μελέτη του World Journal of Gastroenterology αναφέρει επίσης το γκρέιπφρουτ ως ένα χρήσιμο φαγητό. Το γκρέιπφρουτ περιέχει δύο πρωταρχικά αντιοξειδωτικά: naringin και naringenin. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από τραυματισμό μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας τα ηπατικά κύτταρα.
Οι ενώσεις μπορούν επίσης να μειώσουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και να αυξήσουν τα ένζυμα που καίνε λίπος. Αυτό μπορεί να κάνει το γκρέιπφρουτ χρήσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της NAFLD.
Φραγκόσυκο
Τα φρούτα και οι χυμοί του φραγκοσυκιού μπορεί επίσης να είναι επωφελείς για την υγεία του ήπατος. Η μελέτη του World Journal of Gastroenterology υποδηλώνει ότι οι ενώσεις στα φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργάνου.
Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στα αποσπάσματα από τα φρούτα, όμως είναι απαραίτητες μελέτες που επικεντρώνονται στο ίδιο το φρούτο ή το χυμό.
Φυτικές τροφές εν γένει
Τα αβοκάντο και άλλα φυτικά τρόφιμα περιέχουν ενώσεις που συνδέονται στενά με την υγεία του ήπατος.
Μια μελέτη του 2015 που εμφανίζεται στο περιοδικό “Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Ιατρικές” ( Journal Based Complementary and Alternative Medicine) αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός φυτικών τροφών μπορεί να είναι χρήσιμο για το συκώτι.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- αβοκάντο
- μπανάνα
- κριθάρι
- χυμό τεύτλων
- μπρόκολο
- καστανό ρύζι
- καρότα
- σύκο
- λεμόνι
- παπάγια
- καρπούζι
Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε αυτά τα τρόφιμα ως μέρος μιας ολόκληρης και ισορροπημένης διατροφής.
Λιπαρά ψάρια
Όπως αναφέρει μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology , η κατανάλωση λιπαρών ψαριών και συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπου των συνθηκών όπως η NAFLD.
Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τα καλά λίπη που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Αυτά τα λίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο συκώτι, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζουν τη συσσώρευση περίσσειας λιπών και διατηρούν επίπεδα ενζύμων στο ήπαρ.
Η μελέτη συνιστά να τρώμε λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα. Εάν δεν είναι εύκολο να ενσωματώσετε λιπαρά ψάρια όπως ρέγγα ή σολομό στη διατροφή, δοκιμάστε να παίρνετε ένα καθημερινό συμπλήρωμα ιχθυελαίου.
Ξηροί καρποί
Η ίδια μελέτη λέει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να είναι ένας άλλος απλός τρόπος για να διατηρηθεί το συκώτι υγιές και να προστατευθεί από το NAFLD. Τα καρύδια περιέχουν γενικά ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της NAFLD, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Τρώγοντας μια χούφτα καρύδια, ή αμύγδαλα, κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν τρώνε πάρα πολλά, ωστόσο, καθώς τα καρύδια έχουν υψηλές θερμίδες.
Ελαιόλαδο
Τρώγοντας πάρα πολύ λίπος δεν είναι καλό για το συκώτι, αλλά μερικά λίπη μπορεί να το βοηθήσουν. Σύμφωνα με τη μελέτη του World Journal of Gastroenterology , η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα στο λάδι.