Τι είναι η χημειοθεραπεία και γιατί λαμβάνεται;

χημειοθεραπεια

Τι είναι η χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιεί ισχυρά χημικά για να σκοτώσει τα γρήγορα αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα σας.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα του σώματος.

Πολλά διαφορετικά φάρμακα χημειοθεραπείας είναι διαθέσιμα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα ή σε συνδυασμό, για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρκίνων.

Αν και η χημειοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης πολλών τύπων καρκίνου, η χημειοθεραπεία επίσης συνεπάγεται τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Ορισμένες παρενέργειες χημειοθεραπείας είναι ήπιες και θεραπευτικές, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Ο καρκίνος στη χολή (ψηφιακή αναπαράσταση)

Πότε λαμβάνεται η χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε άτομα με καρκίνο.

Υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις στις οποίες η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με καρκίνο:

  • Για να θεραπεύσει τον καρκίνο χωρίς άλλες θεραπείες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωταρχική ή αποκλειστική θεραπεία για τον καρκίνο.
  • Μετά από άλλες θεραπείες, να σκοτώσουν κρυμμένα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από άλλες θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση, για να σκοτωθούν οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σώμα.
  • Να σας προετοιμάσει για άλλες θεραπείες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνωθεί ένας όγκος έτσι ώστε να είναι δυνατές και άλλες θεραπείες, όπως ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση.
  • Για να διευκολύνετε τα σημεία και τα συμπτώματα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σημείων και των συμπτωμάτων του καρκίνου με τη θανάτωση μερικών από τα καρκινικά κύτταρα.

Χημειοθεραπεία για άλλες ιατρικές καταστάσεις εκτός του καρκίνου

Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως:

  • Ασθένειες μυελού των οστών. Ασθένειες που επηρεάζουν το μυελό των οστών και τα αιμοσφαίρια μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών (βλαστοκύτταρα). Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για την προετοιμασία για μεταμόσχευση μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων).
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι χαμηλότερες δόσεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένες ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.