Καρκίνος του στομάχου

καρκινος στομαχου

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον καρκίνο του στομάχου

 • Η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου.
 • Η ασαφής κοιλιακή δυσφορία, η απώλεια βάρους και η αδυναμία είναι μερικά τυπικά συμπτώματα.
 • Η διάγνωση περιλαμβάνει ενδοσκόπηση και βιοψία.
 • Το ποσοστό επιβίωσης είναι χαμηλό επειδή ο καρκίνος τείνει να εξαπλωθεί νωρίς σε άλλες περιοχές.
 • Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται για την εξάλειψη του καρκίνου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Περίπου το 95% των καρκίνων του στομάχου είναι αδενοκαρκίνωμα. Τα αδενοκαρκινώματα του στομάχου προέρχονται από τα αδενικά κύτταρα της επένδυσης του στομάχου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται σε περίπου 26.240 άτομα κάθε χρόνο και προκαλεί σχεδόν 10.800 θανάτους ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του στομάχου είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος. Είναι πολύ πιο κοινό στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Χιλή και την Ισλανδία. Σε αυτά τα έθνη, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελούν σημαντικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης.

χειρουργοσ στομαχι δωδεκαδακτυλο
Στομάχι – ψηφιακό μοντέλο

Σπάνια είδη καρκίνου του στομάχου

Το λέμφωμα είναι ο καρκίνος του λεμφικού συστήματος. Το λέμφωμα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στο στομάχι. Η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οποία αποτελεί αιτία έλκους στομάχου, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων λεμφωμάτων του στομάχου. Τα άτομα με λέμφωμα στομάχου που έχουν ενεργή λοίμωξη από το Η. Pylori υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά και σε άλλα χορηγείται ακτινοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Το λέμφωμα του στομάχου ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία από το αδενοκαρκίνωμα.

Λειομυοσαρκώματα (καρκίνος κυττάρων λείων μυών) μπορεί να αναπτυχθούν στο τοίχωμα του στομάχου. Ονομάζεται επίσης όγκος κυψελίδων ατράκτου. Είναι καλύτερα να χειρουργηθείτε. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί (μετασταθεί) σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη στιγμή που βρέθηκε λειομυοσάρκωμα, τότε η χημειοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσοστό επιβίωσης. Το φάρμακο imatinib έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του λειομυοσαρκώματος, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Παράγοντες κινδύνου

Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου συχνά αρχίζει σε μια θέση όπου η εσωτερική επένδυση του στομάχου έχει φλεγμονή. Η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μερικούς καρκίνους του στομάχου. Άτομα που έχουν ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις κινδυνεύουν επίσης όπως και οι άνθρωποι που έχουν αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα.

Οι πολύποδες του στομάχου μπορεί να γίνουν καρκινικοί (κακοήθεις) και έτσι να χρειαστεί να απομακρυνθούν. Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτυχθεί εάν οι πολύποδες συνίστανται από αδενικά κύτταρα, εάν οι πολύποδες είναι μεγαλύτεροι από ¾ ίντσα (2 εκατοστόμετρα) ή εάν υπάρχουν πολλοί πολύποδες.

Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες θεωρήθηκαν κάποτε ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του στομάχου. Αυτοί οι παράγοντες περιλάμβαναν υψηλή πρόσληψη αλατιού, υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, υψηλή πρόσληψη συντηρητικών που ονομάζονται νιτρικά (συχνά παρόντα σε καπνιστά τρόφιμα) και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Αν και κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν αποδείχθηκε ως αιτία, έχει αναφερθεί άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μεταποιημένου κρέατος και του καρκίνου του στομάχου.

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου. Οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να μην ανταποκρίνονται επίσης στη θεραπεία.

καρκινος παχεος εντερου
Σχηματική απεικόνιση του παχέος εντέρου

Συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Στα πρώιμα στάδια, τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι ασαφή και εύκολα αγνοούνται. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους , με κάψιμο κοιλιακό άλγος. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους που δεν επιλύονται με τη θεραπεία μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του στομάχου. Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει μια αίσθηση πληρότητας μετά από ένα μικρό γεύμα (πρόωρος κορεσμός).

Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται χορτάτοι μετά από φαγητό, νωρίτερα από ότι συνήθως. Μπορεί να έχουν απώλεια βάρους ή αδυναμία που προκαλείται από δυσκολία στην κατανάλωση τροφής ή από αδυναμία απορρόφησης ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Η αναιμία, που χαρακτηρίζεται από κόπωση, αδυναμία και αίσθημα κακουχίας, μπορεί να οφείλεται σε πολύ βαθμιαία αιμορραγία που δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα, από τη δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12 (μια βιταμίνη που απαιτείται για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων) ή από τη δυσαπορρόφηση του σιδήρου για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων) εξαιτίας έλλειψης οξέος στομάχου.

Όταν προχωρήσει το αδενοκαρκίνωμα, ένας γιατρός μπορεί να νιώσει μια μάζα όταν πιέζει την κοιλιά.

Ακόμη και στα πρώιμα στάδια, ένα μικρό αδενοκαρκίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί (μετασταθεί) σε απομακρυσμένες περιοχές. Η εξάπλωση του όγκου μπορεί να προκαλέσει:

 • διόγκωση του ήπατος,
 • κιτρινωπό αποχρωματισμό του δέρματος και των λευκών των ματιών ( ίκτερος ),
 • συσσώρευση υγρών και πρήξιμο στην κοιλιακή κοιλότητα ( ασκίτης )
 • διογκωμένους λεμφαδένες,
 • Ο εξαπλωμένος καρκίνος μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα οστά, οδηγώντας σε οστικά κατάγματα.

Διάγνωση

 1. Ενδοσκόπηση και βιοψία
 2. Αξονική τομογραφία (CT)
 3. Ενδοσκοπική υπερηχογραφία

Η ενδοσκόπηση (μια εξέταση στην οποία ένας εύκαμπτος σωλήνας χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του εσωτερικού του πεπτικού σωλήνα) είναι η καλύτερη διαγνωστική διαδικασία. Επιτρέπει στον γιατρό να δει απευθείας το στομάχι, να ελέγξει για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και να αφαιρέσει δείγματα ιστών για εξέταση υπό μικροσκόπιο (βιοψία). Οι ακτίνες Χ βαρίου χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά επειδή σπάνια αποκαλύπτουν μικρούς καρκίνους πρώιμου σταδίου και δεν επιτρέπουν τη βιοψία.

Εάν βρεθεί καρκίνος, οι άνθρωποι κάνουν συνήθως αξονική τομογραφία στην κοιλιακή χώρα για να καθορίσουν την έκταση στην οποία ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Εάν η αξονική τομογραφία δεν δείχνει ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί, οι γιατροί συνήθως εκτελούν ένα ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (το οποίο δείχνει σαφέστερα την επένδυση του πεπτικού σωλήνα επειδή ο ανιχνευτής τοποθετείται στο άκρο του ενδοσκοπίου) για τον προσδιορισμό του βάθους του όγκου και του συμμετοχή των κοντινών λεμφαδένων.

Βασικές εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνται συμπεριλαμβανομένου πλήρους αίματος, ηλεκτρολυτών, εξετάσεων αίματος στο ήπαρ και στάθμης καρκινοεμβρυονικού αντιγόνου.

Πρόγνωση του καρκίνου του στομάχου

Λιγότερο από 5 έως 15% των ατόμων με αδενοκαρκίνωμα του στομάχου επιβιώνουν περισσότερο από 5 χρόνια. Ο καρκίνος τείνει να εξαπλωθεί νωρίς σε άλλες περιοχές.

Η πρόγνωση είναι καλή αν ο καρκίνος δεν έχει εισχωρήσει υπερβολικά στον τοίχο του στομάχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μέχρι το 80% των ανθρώπων μπορεί να επιβιώσει για 5 χρόνια. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι συχνά φτωχά, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεταμένο καρκίνο μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης. Στην Ιαπωνία, όπου ο καρκίνος του στομάχου είναι πολύ συνηθισμένος, τα μαζικά προγράμματα ανίχνευσης της δημόσιας υγείας συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευσή του, ώστε να είναι πιο πιθανή η θεραπεία.

χειρουργος κιρρωση ηπατος
Ψηφιακό μοντέλο ήπατος

Θεραπεία

 • Χειρουργική επέμβαση
 • Μερικές φορές χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Εάν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το στομάχι, η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως για να προσπαθήσει να την θεραπεύσει. Η αφαίρεση ολόκληρου του όγκου προτού εξαπλωθεί προσφέρει τη μοναδική ελπίδα θεραπείας. Τα περισσότερα ή όλα τα στομάχια και τα κοντινά λεμφογάγγλια αφαιρούνται.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το στομάχι, η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, αν η διέλευση τροφής παρεμποδίζεται στο απώτερο άκρο του στομάχου, μια λειτουργία παράκαμψης, στην οποία γίνεται μια εναλλακτική σύνδεση μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου, επιτρέπει τη διέλευση της τροφής. Αυτή η σύνδεση ανακουφίζει τα συμπτώματα της απόφραξης-πόνου και εμετού, τουλάχιστον για λίγο.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν βοηθούν πολύ τους ανθρώπους να επιβιώσουν περισσότερο από 5 χρόνια.

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με καρκίνο του στομάχου που έχει προχωρήσει ή έχει εξαπλωθεί (μεταστατικά) και είναι PD-L1-θετικός. Αυτή η θεραπεία ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο.