Επιδράσεις της γήρανσης στο πεπτικό σύστημα

Γενικές επιδράσεις της γήρανσης

Επειδή το πεπτικό σύστημα έχει πολλά αποθέματα ενσωματωμένα σε αυτό, η γήρανση έχει μικρότερη επίδραση στη λειτουργία του από ό, τι στη λειτουργία άλλων συστημάτων οργάνων. Παρ ‘όλα αυτά, η γήρανση είναι ένας παράγοντας σε πολλές διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα και να παρουσιάσουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος (για παράδειγμα, δυσκοιλιότητα – βλέπε παχύ έντερο και ορθό ) ως παρενέργεια λήψης ορισμένων φαρμάκων.

Οισοφάγος

Με την ηλικία, αλλάζει η δύναμη των οισοφαγικών συσπάσεων και επέρχεται χαλάρωση του άνω οισοφαγικού σφιγκτήρα, αλλά η μετακίνηση των τροφίμων δεν επηρεάζεται από αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, ορισμένοι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να επηρεαστούν από ασθένειες που παρεμβαίνουν στις οισοφαγικές συσπάσεις.

χειρουργοσ στομαχι δωδεκαδακτυλο
Εικονικό μοντέλο για το στομάχι

Στομάχι

Με την ηλικία, η ικανότητα του στομαχιού να αντισταθεί σε βλάβες μειώνεται, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πεπτικού έλκους , ειδικά σε άτομα που χρησιμοποιούν ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Επίσης, με την ηλικία, το στομάχι δεν μπορεί να χωρέσει τόσο πολλά τρόφιμα (λόγω μειωμένης ελαστικότητας) και ο ρυθμός με τον οποίο το στομάχι εκκρίνει διασπασμένα τρόφιμα στο λεπτό έντερο μειώνεται. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα. Η γήρανση έχει μικρή επίδραση στην έκκριση των χυμών του στομάχου, όπως το οξύ και η πεψίνη, αλλά οι συνθήκες που μειώνουν την έκκριση οξέων, όπως η ατροφική γαστρίτιδα, γίνονται πιο συνηθισμένες.

Το λεπτό έντερο

Η γήρανση έχει ελάχιστη επίδραση στη δομή του λεπτού εντέρου, έτσι η μετακίνηση του περιεχομένου μέσω του λεπτού εντέρου και η απορρόφηση των περισσότερων θρεπτικών ουσιών δεν αλλάζουν πολύ. Ωστόσο, τα επίπεδα λακτάσης μειώνονται, οδηγώντας σε δυσανεξία των γαλακτοκομικών προϊόντων από πολλούς ηλικιωμένους ( δυσανεξία στη λακτόζη ). Η υπερβολική ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων ( βακτηριακό σύνδρομο υπερανάπτυξης ) γίνεται πιο συνηθισμένη με την ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φούσκωμα και απώλεια βάρους. Βακτηριακής υπερανάπτυξης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Β 12, σίδηρο και ασβέστιο.

Το πάγκρεας, το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη

Με την ηλικία, το πάγκρεας μειώνεται στο συνολικό βάρος και ορισμένος ιστός αντικαθίσταται από ουλές (ίνωση). Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν μειώνουν την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει πεπτικά ένζυμα και διττανθρακικό νάτριο . Δεδομένου ότι η ηλικία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης , εμφανίζονται ορισμένες δομικές και μικροσκοπικές αλλαγές.

παχυ εντερο
Σχηματική απεικόνιση του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο και ορθό

Το παχύ έντερο δεν υφίσταται μεγάλες αλλαγές με την ηλικία. Η δυσκοιλιότητα γίνεται πιο συνηθισμένη, αλλά προκαλείται από πολλούς παράγοντες:

  • Μικρή επιβράδυνση στην κίνηση των περιεχομένων μέσω του παχέος εντέρου.
  • Μικρή μείωση των συσπάσεων του ορθού όταν γεμίζουν με κόπρανα.
  • Συχνότερη χρήση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
  • Συχνά λιγότερη άσκηση ή σωματική δραστηριότητα.