Όγκοι του πεπτικού που είναι μη καρκινικοί

Οισοφαγικοί όγκοι που είναι μη καρκινικοί

Οι μη καρκίνοι (καλοήθεις) όγκοι του οισοφάγου (ο σωλήνας που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι) είναι σπάνιοι. Πολλοί όγκοι προκαλούν προβλήματα κατάποσης και, σπάνια, έλκη, αιμορραγία ή και τα δύο. Είναι συνήθως πιο ενοχλητικοί παρά επιβλαβείς.

Ο συνηθέστερος τύπος μη καρκινικού όγκου είναι ένα λεϊνομίωμα, ένας όγκος του λείου μυός. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών. Τα περισσότερα leiomyomas είναι μικρά και δεν απαιτούν θεραπεία. Ένας μικρός αριθμός λεμιωματώσεων αναπτύσσεται αρκετά ώστε να προκαλέσει μερική απόφραξη του οισοφάγου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και πόνο ή δυσφορία. Τα αναλγητικά μπορούν να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά απαιτείται χειρουργική αφαίρεση για μόνιμη ανακούφιση.

Άλλοι τύποι μη καρκινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούνται από συνδετικό ιστό (ινοβλαστώδη πολύποδα) και ιστούς που σχετίζονται με τα νεύρα, είναι σπάνιοι. Επειδή άλλοι σπάνιοι μη καρκινικοί όγκοι μπορούν να γίνουν κακοήθεις, οι γιατροί συνήθως τους αφαιρούν.

παχυ εντερο
Σχηματική απεικόνιση του παχέος εντέρου

Μικρο-εντερικοί όγκοι που είναι μη καρκινικοί

Οι περισσότεροι όγκοι του λεπτού εντέρου είναι μη καρκίνοι (καλοήθεις). Αυτοί περιλαμβάνουν τους όγκους των λιπωδών κυττάρων (λιπώματα), των νευρικών κυττάρων (νευροϊνώματα), των συνδετικών ιστών και των μυϊκών κυττάρων.

Οι περισσότεροι μη καρκινικοί όγκοι του λεπτού εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Εντούτοις, μεγαλύτερα μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα, μερική ή πλήρη εντερική απόφραξη. Ορισμένοι μη καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν ορμόνες (γαστρίνωμα ) ή ορμονικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως διάρροια ή έξαψη.

Μικρές μη καρκινικές αναπτύξεις μπορεί να καταστραφούν με θεραπείες που εφαρμόζονται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα παρακολούθησης (ενδοσκόπιο) που εισάγεται στο έντερο. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν ηλεκτροκαυτηρίαση ή θερμική εξάλειψη, ή φωτοθεραπεία με λέιζερ. Για μεγάλες αναπτύξεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

χειρουργοσ στομαχι δωδεκαδακτυλο
Στομάχι με όγκο

Οι όγκοι του στομάχου που είναι μη καρκινικοί

Οι μη καρκίνοι (καλοήθεις) όγκοι του στομάχου είναι απίθανο να προκαλέσουν συμπτώματα ή ιατρικά προβλήματα, έτσι συχνά παραμένουν αδιάγνωστοι και δεν υποβάλλονται σε αγωγή. Περιστασιακά, ωστόσο, λόγω κάποιας αιμορραγίας, αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης  ή με χειρουργική επέμβαση.

Οι πολύποδες του στομάχου (όχι συχνές μη καρκινικές στρογγυλές αναπτύξεις που προεξέχουν στην κοιλότητα του στομάχου) μπορεί να γίνουν καρκινικές (δηλαδή, είναι προκαρκινικές). Ως εκ τούτου, οι πολύποδες αφαιρούνται συνήθως χρησιμοποιώντας ενδοσκόπηση. Μέσω του ενδοσκοπίου, ένα ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτροκαυτηρίαση) ή θερμότητα (θερμική εξάλειψη) εφαρμόζεται απευθείας στην ανάπτυξη ή μια δέσμη φωτός υψηλής ενέργειας κατευθύνεται στην ανάπτυξη (φωτοθεραπεία με λέιζερ).