Χειρουργική για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης

Χοηφοροι αγωγοι

Θεραπείες για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης

Ποιες επιλογές θεραπείας του καρκίνου της χοληδόχου κύστης είναι διαθέσιμες για εσάς θα εξαρτηθούν από το στάδιο του καρκίνου σας, τη γενική υγεία σας και τις προτιμήσεις σας.

Ο αρχικός στόχος της θεραπείας είναι η απομάκρυνση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης, αλλά όταν αυτό δεν είναι εφικτό, άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και να σας κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο άνετα.

χοληδοχος κυστη
Ανατομικό μοντέλο της χοληδόχου κύστης

Χειρουργική για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε καρκίνο της χοληδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική για να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστηΟ πρώιμος καρκίνος της χοληδόχου κύστης που περιορίζεται στη χοληδόχο κύστη αντιμετωπίζεται με μια ενέργεια για την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστοεκτομή).
  • Χειρουργική για να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη και ένα μέρος του ήπατοςΟ καρκίνος της χοληδόχου κύστης που εκτείνεται πέρα ​​από τη χοληδόχο κύστη και στο ήπαρ θεραπεύεται μερικές φορές με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση χολής, καθώς και τμήματα του ήπατος και των χοληφόρων οδών που περιβάλλουν τη χοληδόχο κύστη.

Δεν είναι σαφές εάν πρόσθετες θεραπείες μετά από επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ότι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης δεν θα επιστρέψει. Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο μετά από χειρουργική επέμβαση.

Συζητήστε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της πρόσθετης θεραπείας με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

χειρουργος χοληφορων
Ανατομικό μοντέλο χοληφόρων και χοληδόχου κύστης

Θεραπείες για καρκίνο της χοληδόχου κύστης

Η χειρουργική δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Αντ ‘αυτού, οι γιατροί χρησιμοποιούν θεραπείες που μπορεί να ανακουφίσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου και να σας κάνουν να νοιώθετε όσο πιο άνετα γίνεται.

Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.
  2. Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως οι ακτίνες Χ και τα πρωτόνια, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
  3. Κλινικές δοκιμές. Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες που εξετάζουν πειραματικά ή νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν δικαιούστε να συμμετάσχετε σε μια κλινική δοκιμή.

Διαδικασίες για την ανακούφιση των δεσμευμένων χολικών αγωγών

Ο προχωρημένος καρκίνος της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει μπλοκαρίσματα στους χολικούς αγωγούς, προκαλώντας περαιτέρω επιπλοκές. Οι διαδικασίες για την ανακούφιση των φραγμών μπορεί να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, οι χειρουργοί μπορούν να τοποθετήσουν ένα stent σε έναν αγωγό για να τον κρατήσουν ανοιχτό ή να μετακινήσουν χειρουργικά τους χολικούς αγωγούς γύρω από το μπλοκάρισμα (χολική παράκαμψη).