Χολαγγειοκαρκίνωμα, συμπτώματα, αιτίες, πρόληψη

χολοαγγειοκαρκινωμα

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ο καρκίνος που σχηματίζεται στους λεπτούς σωλήνες (χολικοί αγωγοί) που φέρουν τη χολή. Οι χοληφόροι αγωγοί συνδέουν το ήπαρ με τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο. Αυτή η κατάσταση, επίσης γνωστή ως καρκίνος του χοληφόρου πόρου, είναι μια ασυνήθιστη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι γιατροί διαιρούν το χολαγγειοκαρκίνωμα σε διαφορετικούς τύπους με βάση το πού εμφανίζεται ο καρκίνος στους χολικούς αγωγούς:

 • Το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται στα τμήματα των χολικών αγωγών στο ήπαρ και μερικές φορές ταξινομείται ως ένας τύπος καρκίνου του ήπατος.
  Το έμφυτο χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται στους χολικούς αγωγούς λίγο έξω από το συκώτι. Αυτός ο τύπος ονομάζεται επίσης περιελισσόμενο χολαγγειοκαρκίνωμα.
  Το απομακρυσμένο χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται στο τμήμα του χοληφόρου αγωγού πλησιέστερο στο λεπτό έντερο.

Συμπτώματα

Καρκίνος στη χολή – μικροσκόπιο

Τα σημεία και τα συμπτώματα του χολαγγειοκαρκινώματος περιλαμβάνουν:

 • Κιτρίνισμα του δέρματός σας και του λευκού των ματιών σας (ίκτερος)
 • Έντονη φαγούρα στο δέρμα
 • Λευκά κόπρανα
 • Κούραση
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αθέλητη απώλεια βάρους

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονη κόπωση, κοιλιακό άλγος, ίκτερο ή άλλα σημεία και συμπτώματα που σας ενοχλούν. Μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό για ασθένειες του πεπτικού (γαστρεντερολόγος).

Αιτίες

Το χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται όταν τα κύτταρα των χολικών αγωγών αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους – το υλικό που παρέχει οδηγίες για κάθε χημική διαδικασία στο σώμα σας. Οι μεταλλάξεις DNA προκαλούν αλλαγές στις οδηγίες. Ένα αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρα μπορεί να αρχίσουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τελικά να σχηματίζουν έναν όγκο – μάζα καρκινικών κυττάρων. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος περιλαμβάνουν:

 • Πρωτοπαθής σκληρυνόμενη χολαγγειίτιδα. Αυτή η ασθένεια προκαλεί σκλήρυνση και ουλές των χολικών αγωγών.
 • Χρόνια ηπατική νόσο. Οι ουλές του ήπατος που προκαλούνται από ιστορικό χρόνιας ηπατικής νόσου αυξάνουν τον κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος.
 • Προβλήματα των χοληφόρων που εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Οι άνθρωποι που γεννιούνται με χοληδόχο κύστη, που προκαλεί διαστολείς και ακανόνιστους χολικούς πόρους, έχουν αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος.
 • Ένα ηπατικό παράσιτο. Σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, το χολαγγειοκαρκίνωμα σχετίζεται με λοίμωξη του ήπατος, η οποία μπορεί να συμβεί από την κατανάλωση ωμών τροφών ή ψωμιού.
 • Μεγαλύτερη ηλικία. Το χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.
 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος.

Πρόληψη

χειρουργος χοληφορων
Ανατομία χοληφόρων και χοληδόχου κύστης

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόληψης του χολαγγειοκαρκινώματος (καρκίνος του χοληφόρου πόρου). Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου αν:

Σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Αν προσπαθήσατε να σταματήσετε στο παρελθόν και δεν είχατε επιτυχία, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Μειώστε τον κίνδυνο ηπατικής νόσου. Η χρόνια ηπατική νόσος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος. Ορισμένες αιτίες της ηπατικής νόσου δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά άλλοι μπορούν. Κάνετε ό, τι μπορείτε για να φροντίσετε το συκώτι σας.

 • Για παράδειγμα, για να μειώσετε τον κίνδυνο ηπατικής φλεγμονής (κίρρωση), πίνετε αλκοόλ με μετριοπάθεια, αν όχι καθόλου.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Όταν εργάζεστε με χημικά, ακολουθήστε τις οδηγίες ασφαλείας του δοχείου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι η χρήση ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χολαγγειοκαρκινώματος. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περίπου 4.800 άτομα. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να βεβαιωθείτε ότι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης είναι ασφαλής για την πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης για την αφαίρεση χολής,